BANCUH. MINUM. SIHAT

Tekanan Darah Tinggi ?Bagaimana Mencegah & Mengawal ?

penawar tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi (hipertensi) boleh merosakkan hati anda yang menyebabkan pelbagai jenis penyakit jantung. Bagaimana tekanan darah tinggi boleh menyebabkan penyakit jantung dari masa ke masa? keputusan tekanan darah tinggi kerosakan pada saluran darah, dan boleh meningkatkan plak dalam diri mereka.

Jantung anda juga perlu bekerja lebih keras apabila tekanan darah meningkat, menyebabkan hati anda untuk mendapatkan lebih lemah dari masa ke masa.
Akibatnya, ia adalah sangat penting untuk memastikan untuk tekanan darah anda diperiksa secara berkala.
Jika anda tidak mempunyai tekanan darah tinggi lagi dan mahu untuk memastikan ia dalam julat normal, atau anda mempunyai tekanan darah tinggi, dan mahu belajar cara untuk mengawal tekanan darah tinggi secara semula jadi, di sini adalah beberapa cadangan tentang bagaimana untuk melakukan ini:

1. Makan yang sihat
• Ini bermakna mengurangkan jumlah garam (sodium) dan lemak tepu dalam diet anda. Mencari buku masakan dengan resipi yang rendah garam dan lemak, tanpa mengorbankan rasa.
• Anda juga mahu memberi perhatian kepada berapa banyak alkohol yang anda minum. Minum lebih daripada dua minuman alkohol setiap hari akan meningkatkan tekanan darah anda.
2. Pastikan berat badan anda dalam julat yang sihat

• Jika anda perlu mengurangkan berat badan, rujuk dengan doktor anda atau pakar diet yang boleh membantu anda menurunkan berat badan dengan selamat. Hanya kehilangan berat badan melalui senaman boleh membantu mengurangkan atau mengawal tekanan darah anda.

 

3. Masukkan sekurang-kurangnya 30 minit aktiviti dalam hari anda setiap hari

• Latihan menguatkan otot jantung anda. Ini bermakna jantung anda, maka tidak perlu bekerja keras untuk melakukan kerja, jadi daya dalam arteri yang kurang, dan tekanan darah anda adalah kurang.

• Senaman juga merendahkan tekanan darah sistolik (nombor atas dalam bacaan tekanan darah, yang mewakili apabila kontrak jantung anda).

• Jika anda bersenam secara teratur, anda juga mengurangkan kecenderungan semula jadi tekanan darah anda meningkat kerana anda semakin tua.

 

4. Mengurangkan tekanan dalam hidup anda

Kerosakan disebabkan oleh tekanan darah

• Adalah penting untuk mencari aktiviti-aktiviti yang membawa anda kegembiraan dan membolehkan anda untuk melupakan tekanan dalam hidup anda.

• Seperti yang telah dinyatakan di atas, pastikan anda bersenam. Latihan mempunyai kelebihan menurunkan tahap tekanan dengan membenarkan anda untuk mendapatkan kekecewaan anda keluar.

• Belajar untuk tidak marah atau marah sekerap. Biarkan perkara-perkara kecil pergi, dan anda akan menjadi lebih bahagia, dan hati anda akan menjadi lebih sihat.

 

5. Berhenti merokok

• Merokok menjadikan jantung anda bekerja lebih keras, dan meningkatkan peluang anda untuk tekanan darah tinggi.

 

6. Mengambil suplemen yang akan menyokong kesihatan kardiovaskular anda, terutamanya tekanan darah anda

• alternatif semula jadi telah digunakan berabad lamanya sebagai cara untuk menghindari penyakit, dan mencegah penyakit.
• Bawang putih adalah satu tambahan yang perlu dipertimbangkan kerana ia boleh mengekalkan tahap tekanan darah sudah normal dan paras kolesterol dalam had normal.

Ringkasnya, enam cadangan telah disediakan yang boleh membantu anda dalam mencegah, melambatkan, atau mengawal tekanan darah tinggi. Hasilnya, anda boleh hidup lebih lama, kehidupan yang lebih sihat.

Kami cadangkan ambillah minuman penuh khasiat dari 16 jenis buah buahan “superfruits” untuk kesihatan sel sel badan dan organ kita. Klik untuk maklumat lanjut – Simply Red Drink.

TEL  +6012 626 6381 EMAIL  admin@simplyreddrink.com

© 2018 Simply Red Drink2016@simplyreddrink.com/