Simply Red Drink Mengandungi 16 Jenis Buah buahan Superfruits dan Sayur Sayuran yg Membantu Mencegah dan Merawati Penyakit Kronik dan Kanser

Aloe Vera, Barley grass, Blueberry, Blackberry, Cherry, Cranberry, Elderberry, Grapeseed, Green Tea, Lemon, Strawberry, Palatinose, Raspberry, Peach, Pomegranade, Wheatgerm grass

Kebaikan Beetroot (Ubi Bit)

Sama ada anda adalah seseorang yang sudah suka bit dan kerap mengambilnya , atau anda baru sahaja kenal bit dan agak teragak-agak untuk mencubanya, terdapat banyak sebab-sebab yang besar yang beets ada yang membuat ianya sebagai MakananHealing Senarai membeli-belah saya.

Beets kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral penting, menjadikan mereka tambahan yang sangat baik untuk diet anda. Beet memberi manfaat kepada badan anda dalam pelbagai cara seperti mengurangkan keradangan, menyokong hati anda, dan melindungi pencernaan, otak, dan kesihatan mata anda. Beets adalah makanan serba boleh yang boleh dimakan mentah dalam salad dan jus, atau dimasak dan ditambah kepada pelbagai resipi yang menjangkau dari sarapan pagi untuk makan malam.

Manfaat bit untuk kesihatan anda adalah menarik dan agak mengejutkan juga, apabila anda mempertimbangkan sifat-sifat positif yang meluas  seperti kebolehan mereka untuk membantu dengan prestasi senaman, untuk menghindari kanser, dan untuk membantu membersihkan darah juga.

Fakta Pemakanan Beets

Satu cawan bit menyediakan kira-kira (dalam nilai harian):

 • 60 calories
 • 4 grams of fiber
 • 2.5 grams of protein
 • 34% folate
 • 28%  manganese
 • 15% potassium
 • 14% copper
 • 10% magnesium
 • Plus iron, vitamin C, and B vitamins

7 Manfaat Terbaik Beet

1. Tinggi Antioksidan Perlindung Kanser
Beets secara semula jadinya tinggi dalam fitonutrien melawan penyakit, antioksidan, vitamin, dan mineral. Beets adalah sumber yang sangat baik fitonutrien dipanggil betalains (dikategorikan sebagai betanin dan vulgaxanthin) yang berfungsi sebagai antioksidan perlindungan kanser dan molekul anti-radang.

Kajian telah menunjukkan bahawa betalains membantu untuk melindungi badan daripada mendapat kanser seperti paru-paru, perut, kolon, dan kanser payudara, sebagai tambahan kepada penyakit jantung dan banyak penyakit lain juga. Cahaya atau gelap merah, ungu, merah, atau warna oren bit merupakan petunjuk yang sangat baik kandungan antioksidan yang tinggi, sama dengan bagaimana beri dan buah-buahan lain yang berwarna dan sayur-sayuran menyediakan molekul melawan penyakit yang sama.

Oleh kerana antioksidan mereka, bit juga sangat membantu dalam melindungi kesihatan mata. Beets adalah sumber lutein dan zeaxanthin, yang dua fitonutrien karotenoid -Juga terdapat dalam sayur-sayuran lain yang berwarna seperti lobak merah dan squash- yang memainkan peranan dalam melindungi mata daripada terkena masalah seperti degenerasi makula dan katarak.

Sebenarnya bekalan tertinggi antioksidan yang dapat melawan  kerosakan disebabkan oleh radikal bebas sebenarnya terdapat di dalam sayur-sayuran seperti bit. Bit mengandungi lebih leutein dan Zeaxanthin daripada daun bit ungu walaupun akar menyediakan sumber yang baik juga.

2. Mengandungi Properties Anti-radang
Kandungan anti-radang yang terdapat dalam bit telah didapati dapat menghalang aktiviti enzim cyclo-oxygenase, yang digunakan oleh badan untuk mencetuskan keradangan.  Walaupun sesetengah keradangan adalah perlu dan penting untuk badan menjalani aktiviti harian- kerana ia menghalang kita daripada penjajah bakteria atau virus asing dan daripada sentiasa jatuh sakit- terlalu banyak keradangan adalah kebimbangan yang amat besar.

Mengurangkan tahap keradangan dapat membantu hampir semua sistem dalam badan dan melawan penyakit termasuk penyakit jantung, kencing manis dan penyakit neurodegenerative seperti Alzheimer dan penyakit Parkinson juga.

Sekarang ini diet kita adalah sangat tinggi dengan bahan yang menyebabkan radang terjadi, contohnya dari makanan yang diproses, jumlah gula yang tinggi, dan jumlah yang rendah nutrien; maka dengan memakan makanan seperti beets adalah cara terbaik untuk mengurangkan sistem imun dari mencetuskan tahap keradangan tinggi yang berbahaya secara berterusan.

Beets dapat melawan keradangan disebabkan oleh sebatian betaine mereka. Betaine sebenarnya diaktifkan dalam tubuh daripada choline nutrien, yang berasal dari Vitamin B.

3. Menggalakkan Kesihatan Jantung
Betaine dan choline telah diketahui boleh mengawal keradangan dalam sistem kardiovaskular, membantu untuk membawa kolesterol ke tahap  yang seimbang dan mengurangkan tekanan darah tinggi.

Choline mampu melakukan ini kerana keupayaannya untuk mematikan homocysteines, yang menyebabkan tindak balas keradangan dalam badan yang meningkatkan risiko masalah kardiovaskular seperti aterosklerosis, atau tersumbat arteri itu.

Beets juga mengandungi sebatian nitrat yang mengikut kajian telah menunjukkan kesan positif paras kolesterol. Penyelidik mencadangkan agar kerap memakan sayur-sayuranyang kaya dengan nitrat  seperti beets untuk melindungi kesihatan jantung dalam pelbagai cara.

4. Mendetoks Darah
Beets dikenali sebagai”pembersih darah” semula jadi. Mereka mampu untuk membantu anda mendetoks dan membersihkan darah daripada toksin, logam berat, dan sisa disebabkan oleh sebatian yang dipanggil glutathiones, yang penting untuk detoksifikasi dalam hati dan organ-organ pencernaan yang lain. Selain itu, serat dalam bit membantu untuk “menyapu” saluran penghadaman bahan buangan dan toksin sambil memulihkan pergerakan usus yang sihat dan teratur.

Betalains dalam bit membantu untuk membentuk gluthione yang meneutralkan toksin dan menjadikan mereka larut air, bermakna mereka boleh dikeluarkan melalui air kencing dan dibuang keluar dari badan. Kajian telah menunjukkan bahawa apabila haiwan diberi ekstrak bit, darah mereka menjadi lebih bersih dan bebas daripada toksin dan mutagen, berbanding dengan haiwan yang tidak dirawat dengan bit.

5. Membantu Mengekalkan Sex Drive yang Sihat
Ramai yang telah menganggap bit sebagai afrodisiak semulajadi. Ia dipercayai bahawa bit boleh membantu meningkatkan dan mengekalkan nafsu seks yang sihat dengan meningkatkan aliran darah ke organ-organ pembiakan. Beets dapat melakukan ini kerana tahap yang tinggi nitrat dan boron, dua bahan yang bekerja di dalam badan untuk mengawal pengeluaran hormon seks manusia .

Mengurangkan tahap keradangan, meningkatkan peredaran, dan mendapat lebih banyak tenaga harian berkaitan untuk mengekalkan nafsu seks anda lebih lebih lagi bila umur meningkat.

6. Mengandungi Properties Anti-Penuaan

Pengambilan bit adalah  terbaik untuk membersihkan saluran penghadaman dan darah yang tercemar disebabkan oleh diet dan gaya hidup yang membawa kepada keradangan yang tinggi. Detoksifikasi dengan cara ini digabungkan dengan nilai-nilai antioksidan yang tinggi terdapat di dalam bit adalah cara yang amat berkesan untuk membantu memperlahankan penuaan secara semula jadi.

Beets adalah cara yang baik untuk membantu tahap keseimbangan pH dan mengalkali badan juga. Skala pH digunakan untuk menentukan keasidan berbanding kealkalian, dengan 7,1-14 menjadi alkali dan 7 yang neutral. Kebanyakan penyakit tinggal dalam persekitaran yang berasid, jadi matlamat badan anda adalah untuk menjadi sedikit alkaline- dan makanan penuh seperti buah-buahan dan sayur-sayuran membantu untuk mencapai matlamat ini.

Menghadkan pengambilan makanan berkualiti rendah, yang diproses, maka asid terbentuk  dan makan lebih banyak makanan beralkali seperti bit dan sayur-sayuran akar yang lain boleh melindungi badan anda daripada penyakit yang berlaku lebih kerap kepada yang semakin tua. Ini adalah disebabkan oleh keupayaan mereka untuk mengurangkan keradangan. Beets juga menjadi satu sumber serat, yang membantu sistem penghadaman dengan baik dan juga menyokong penurunan berat badan, satu lagi masalah bila usia meningkat.

7. Meningkatkan Endurance, Stamina, dan Pemulihan otot
Beets semulajadi mengandungi nitrat, yang pada masa lalu anda mungkin pernah mendengar berbahaya apabila anda mengambil mereka sebagai sebahagian daripada produk seperti daging deli, bacon, atau lain-lain daging dibungkus berkualiti rendah, tetapi jenis nitrat yang terdapat dalam makanan penuh seperti beets sebenarnya sangat bermanfaat untuk meningkatkan tenaga dan prestasi.

Beets telah ditunjukkan dalam kajian menyediakan jenis nitrat badan dengan mudah digunakkan untuk pemulihan dan peningkatan prestasi fizikal . Kajian-kajian lain telah menunjukkan bahawa suplemen jenis nitrat terdapat di dalam bit atlet mengurangkan masa berlari dan mengalamikurang tekanan  pada badan mereka.

AAEAAQAAAAAAAAN8AAAAJDg5YzdjYWQ2LWI1NWEtNDYzMS05MzQ3LTkyZjA2ZDNlNDU5Nw We love simply red drink Purchase

Beri hitam sangat popular dijadikan jem, jus, pencuci mulut dan juga wain. Kaya dengan vitamin, mineral dan serat, beri hitam adalah sangat berkhasiat dan kaya dengan antioksidan. Mereka juga rendah kalori, karbohidrat, dan lemak, menjadikan mereka salah satu buah-buahan yang terbaik di luar sana untuk mereka yang menonton ukuran pinggang mereka.

Berikut adalah 8 manfaat kesihatan Blackberries.

 1. Pencegahan kanser

  Antosianin, antioksidan yang memberikan blackberries warna gelap mereka, telah didapati boleh mengurangkan keradangan (inflammation). Mereka memusnahkan radikal bebas dalam badan yang merosakkan sel-sel yang akhirnya menyebabkan kanser. Kajian juga menunjukkan bahawa asid ellagic juga mungkin mempunyai ciri-ciri anti-kanser. Satu cawan blackberries mengandungi separuh daripada keperluan harian antioksidan vitamin C , yang melindungi sistem imun dan boleh mengurangkan risiko sesetengah jenis kanser.

  Para penyelidik telah mendapati bahawa antioksidanm (dan beri lain) boleh mengurangkan kanser esophageal dengan mengurangkan tekanan oksidatif yang disebabkan oleh esofagus Barrett, satu keadaan pra-kanser biasanya disebabkan oleh penyakit refluks gastroesophageal (GERD). Mungkin manfaat paling besar daripada makan blackberries adalah tahap kandungan yang tinggi asid fenolik. Asid fenolik adalah kumpulan antioksidan yang mempunyai ciri-ciri anti-kanser yang kuat.

 2. Faedah kepada kardiovaskular

  The antosianin yang memberi blackberries warna gelap adalah antioksidan yang telah terbukti untuk mengurangkan keradangan dengan membantu untuk memerangi radikal bebas dalam badan yang boleh membawa kepada penyakit jantung. Vitamin C dalamblack berries bertindak sebagai antioksidan dan satu cawan blackberries mengandungi separuh daripada pengambilan harian vitamin C yang disyorkan. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C boleh mencegah atau melambatkan pengerasan arteri (aterosklerosis) yang boleh membawa kepada masalah kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok.

 3. Kencing Manis

  Serat dalam blackberries membantu untuk mengurangkan mengenai pengambilan gula secara berlebihan dari saluran penghadaman. Lebihan pengambilan semua gula sekali gus boleh menghasilkan kenaikan gula yang tidak diingini dalam darah. Kekurangan pengambilan gula boleh menghasilkan penurunan gula dalam darah secara mendadak. Terlebih atau terkurang melampau boleh mengganggu keseimbangan gula dalam darah. Kuantiti serat dalam blackberries membantu untuk mengelakkan kedua-dua ekstrim.

 4. Kesihatan tulang

  Blackberries adalah sumber yang baik bagi vitamin K, yang menawarkan 36% daripada jumlah harian yang disyorkan, nutrien ini digunakan oleh tubuh untuk pembekuan darah dan untuk membantu penyerapan kalsium. Vitamin C juga dipercayai dapat melindungi kehilangan tulang.

 5. Kesihatan Sistem Penghadaman

  Hanya satu cawan blackberries mengandungi lebih daripada tiga puluh peratus serat yang disyorkan, yang menggalakkan penghadaman yang bagus dan membantu mengekalkan pengawalaturan usus dan mengurangkan masa yang diambil untuk penjalanan najis melalui usus. Pengawalaturan usus biasanya dikaitkan dengan penurunan risiko kanser kolon.

 6. Kesihatan Wanita

  Fitoestrogen adalah secara tumbuhan estrogen semula jadi terdapat di dalam blackberries yang penyelidikan mendapati boleh membantu untuk melegakan gejala-gejala perimenopausal dan menopaus seperti “hot flashes”. Mereka juga boleh membantu dengan gejala PMS seperti kembung, mengidam makanan, dan juga gejala-gejala menopaus seperti “hot flashes”.

 7. Kesihatan mata

  Antosianin dalam beri hitam boleh melindungi daripada degenerasi makula, penyakit mata yang berkaitan dengan usia yang menyebabkan kehilangan pusat fokus penglihatan dan merupakan punca utama kebutaan di orang lebih 50. Vitamin C dalam blackberries juga boleh membantu untuk melindungi daripada degenerasi makula dan katarak.

 8. Kesihatan kulit

  Blackberries adalah sumber asid ellagic, antioksidan yang telah terbukti melindungi kulit daripada kerosakan UV. Kajian telah mendapati bahawa asid ellagic boleh membantu untuk mencegah kerosakan matahari dengan menjaga kolagen daripada berkurangan dan mengurangkan tindak balas keradangan yang disebabkan oleh matahari. Vitamin C dalam blackberries membantu dengan penyembuhan luka dan kajian juga telah menunjukkan bahawa vitamin C boleh mengurangkan penampilan kedutan. Kajian mengenai cyanidin-3-glukosida, bahan dijumpai di dalam blackberries menunjukkan ia menghalang kanser kulit dengan menghalang tumor daripada membesar dan merebak.

 

AAEAAQAAAAAAAAN8AAAAJDg5YzdjYWQ2LWI1NWEtNDYzMS05MzQ3LTkyZjA2ZDNlNDU5Nw We love simply red drink Purchase

Pakar perubatan semula jadi telah lama berpendapat bahawa Blueberry memberi manfaat kesihatan jangka hayat yang jauh melebihi saiz kecil mereka.

Fakta Kebaikan Blueberry

‌ Blueberry adalah salah satu makanan yang paling padat dengan nutrien di dunia dan mengandungi tahap paling banyak pelbagai antioksidan.  Score ORAC memberi blueberry skor yang luar biasa 9,621, yang menjadikan ia salah satu makanan antioksidan yang tertinggi di dunia. Memakan hanya satu cawan blueberry menyediakan nutrien berikut:

 • Resveratrol
 • Gallic acid
 • Lutein
 • Zeaxanthin
 • Vitamin K (36 percent DV)
 • Vitamin C (25 percent DV)
 • Manganese (25 percent DV)
 • Fiber (17 percent DV)

Penyelidikan Blueberry ke atas Asid Gallic

Dari kesemua komponen nutrient blueberry, asid Gallic menonjol disebabkan oleh beberapa sebab.

 • Satu, kebanyakan orang tidak pernah mendengar hal itu, dan ia memang layak diberitahu semula.
 • Kedua, penyelidikan telah dibuat secara teliti dan menyeluruh. Pada masa menulis artikel ini, hampir 6,500 rakan penyelidik artikel saintifik mengenai asid Gallic, jadi ia adalah selamat untuk menganggap bahawa dakwaan manfaat terhadap kesihatan yang dibentangkan di sini adalah betul bukan “eksperimen.”
 • Ketiga, kerana kajian menunjukkan, asid Gallic merupakan anti-kulat yang kuat / antiviral ejen dan antioksidan yang amat berkesan.
 • Kombinasi ini menjadikan makanan yang kaya dengan asid Gallic seperti blueberry adalah kuasa besar perubatan semula jadi yang amat disegani!

7 Faedah Kesihatan Terbaik Blueberry

Selepas mengetahui tentang fakta-fakta pemakanan blueberry, saya pasti anda boleh melihat bagaimana mencabarnya untuk mengecilkan manfaat kesihatan blueberry kepada hanya tujuh. Tetapi selepas beberapa kajian yang luas, saya rasa cukup yakin bahawa senarai ini adalah yang terbaik tentang Blueberry!

1. Melambatkan Penuaan

Antioksidan adalah rakan anda yang terbaik untuk melambatkan process penuaan. Mereka adalah terbalik membantu membaikpulih kerosakan yang dilakukan oleh toksin dan radikal bebas  dan membantu badan anda mempertahankan dirinya daripada patogen (bacteria atau virus) berbahaya.

Bukan sahaja blueberry kaya dengan antioksidan, tetapi mereka juga adalah sangat kaya dengan proanthocyanidins, yang didapati mempunyai ciri-ciri anti-penuaan tambahan dalam beberapa kajian dibuat keatas haiwan.

Banyak penyelidikan telah menunjukkan kaitan ini kepada keupayaan proanthocyanidins membaikkan keradangan (inflammation), No. 1 penyakit kronik di dunia. Keradangan adalah penyebab kebanyakan penyakit  – ia menyebabkan penyakit jantung, kencing manis, kanser dan hampir setiap penyakit yang diketahui oleh manusia.

2. Meningkalkan Sel dan Saraf Otak

Kerana ia mengandungi amaunfenol yang tinggi, terutamanya asid Gallic, blueberry yang dikenali sebagai “ejen neuro-perlindungan.” Menurut penyelidik dari Iran, ini bermakna bahawa mereka benar-benar boleh melindungi otak kita dari kemerosotan, ketoksikan saraf dan tekanan oksidatif.

Sesetengah makanan yang kaya dengan asid Gallic terkenal utk kuasa otak mereka.

Makanan otak yang meningkatkan tumpuan dan ingatan termasuk:

 • Beri hitam
 • Gajus
 • hazelnuts
 • mangga
 • plum
 • strawberi
 • Teh hijau
 • Wain merah

Satu lagi kajian mendapati bahawa pengambilan lebih blueberry akan melambatkan penurunan kognitif , meningkatkan memori fungsi motor dengan lebih baik lagi. Para saintis dalam kajian ini percaya kesan ini adalah disebabkan oleh antioksidan dalam blueberry yang melindungi tubuh daripada tekanan oksidatif dan mengurangkan keradangan.

3. Melawan Kanser

Kajian klinikal juga mendapati bahawa, tidak seperti perubatan radiasi dan kemoterapi , makanan yang kaya dengan asid Gallic seperti blueberry boleh membunuh kanser tanpa merosakkan sel-sel sihat!

Sebagai contoh, Journal of Biokimia dan Toksikologi Molekul menerbitkan satu kajian penilaian kesan anti-kanser asid Gallic keatas sel-sel kanser payudara. Seperti kajian yang tidak terkira banyaknya sebelum ini, penyelidik mendapati bahawa blueberry dan asid Gallic memperlahankan dan juga memusnahkan kanser payudara.

Manfaat Blueberry untuk melawan kanser terutamanya adalah disebabkan oleh jumlah antioksidan yang banyak, seterusnya kandungan asid Gallic dan kandungan resveratrol juga membantu menewaskan kanser sel.

4. Sistem Penghadaman

Blueberry sebagai sumber semula jadi serat larut dan tidak larut, ianya juga boleh membantu mengawal trek pencernaan anda dengan hanya makan beberapa genggam blueberry sehari.

Malah, University of Maine penyelidik Vivian Chi-Hua Wu menyatakan bahawa, “Penambahan pengambilan blueberry  untuk diet boleh mengubah keseimbangan mikrob usus memihak kepada ahli-ahli filum Actinobacteria itu.” Wu dan pasukannya mendapati bahawa blueberry mempunyai potensi prebiotik , yang menggalakkan pertumbuhan bakteria baik (probiotik) di dalam kolon dan menggalakkan manfaat pencernaan dan kesihatan.

5. Menggalakkan Kesihatan Jantung

Jurnal Circulation menerbitkan satu kajian yang menunjukkan bahawa apabila strawberi dan blueberry diambil bersama-sama, mereka mempunyai kuasa besar yang akan mengurangkan risiko serangan jantung sehingga 33 peratus.

Selepas menjalankan penyelidikan pada lebih daripada 93,000 wanita 25-42 tahun, mereka tidak pernah menikmati manfaat dari  antioksidan jenis lain yang telah dikaji. Manfaat kesihatan Blueberry juga telah terbukti dapat  menurunkan kolesterol LDL secara semula jadi, meningkatkan kolesterol HDL dan menurunkan tekanan darah secara semulajadi.

6. Memakanan Untuk Kulit

Produk penjagaan kulit yang menggunakan ekstrak Blueberry menjadi sangat popular di seluruh dunia. Telah dilaporkan bahawa spektrumvitamin dan mineral lua  membantu mengembalikan keseimbangan hormon, yang bertindak menentang jerawat. Yang membuat blueberry penawar terbaik untuk jerawat.

Juga, blueberry mengandungi resveratrol, yang terbukti berkesan untuk mengurangkan kerosakan akibat pendedahan berlebihan matahari dan secara semula jadi boleh menggelapkan kulit anda. Bersama-sama dengan manfaat kulit blueberry, mereka juga telah terbukti secara semulajadi merawat degenerasi makula dan memperbaiki penglihatan.

7. Bantuan Berat Badan

Kerana Blueberry adalah rendah kalori, rendah pada indeks glisemik dan tinggi dalam serat, setiap orang mempunyai sekurang kurang nya tiga sebab untuk makan blueberry bagi menurunkan berat badan! Menurut Klinik Mayo:

Oleh kerana makanan indeks glycemic yang rendah diserap lebih perlahan, mereka kekal di dalam saluran pencernaan anda lebih lama. Inilah sebabnya mengapa makanan ini kadang-kadang dipanggil karbohidrat perlahan. Makanan ini boleh membantu mengawal selera makan dan melambatkan isyarat kelaparan, yang boleh membantu menurunkan berat badan. Gula dalam darah yang seimbang juga boleh membantu mengurangkan risiko rintangan insulin.

Kalau rasa tak mempunyai masa untuk mencari blueberry ataupun disebabkan harganya yang agak mahal, kami syorkan, ambil lah Simply Red Drink yg mempunyai 14 jenis superfruits termasuk blueberry.

AAEAAQAAAAAAAAN8AAAAJDg5YzdjYWQ2LWI1NWEtNDYzMS05MzQ3LTkyZjA2ZDNlNDU5Nw We love simply red drink Purchase

Ceri popular kerana ciri-cirinya yang manis dan enak, bukan itu sahaja semakin banyak kajian menunjukkan bahawa ceri adalah amat baik untuk kesihatan.  Nutrien dan komponen bioaktif dalam ceri memberi manfaat kepada kesihatan dan juga pencegahan dari segala penyakit; pengambilan ceri dikaitkan dengan pencegahan kanser, penyakit kardiovaskular, kencing manis, penyakit radang dan penyakit Alzheimer. Manfaat ceri adalah tahap yang tinggi dari komponen antioksidan yang dapat melawan kerosakan radikal bebas dan melindungi sel-sel kita. Kajian terbaru juga menunjukkan bahawa ceri membantu membuang lemak badan yang berlebihan dan meningkatkan melatonin, menyokong kitaran tidur yang sihat.

Fakta Pemakanan Cherry

Salah satu faedah ceri adalah mereka merupakan makanan padat yang berkhasiat kaya dengan antosianin, quercetin, hydroxycinnamates, kalium, karotenoid dan melatonin. Di samping itu, ceri adalah makanan yang tinggi serat dan sumber makanan vitamin C yang sangat baik. Ceri manis juga mempunyai indeks glisemik yang rendah iaitu 22, yang menghairankan rendah daripada aprikot, anggur, pic, beri biru dan plum.

Satu cawan ceri manis mempunyai kira-kira:

87 kalori
sifar gram lemak
22 gram karbohidrat
3 gram serat pemakanan
gula 18 gram
protein 1 gram
10 miligram vitamin C (16 peratus DV)
2.9 mikrogram vitamin K (4 peratus)
88 unit antarabangsa vitamin A (2 peratus DV)
306 miligram kalium (9 peratus DV)
0.1 miligram mangan (5 peratus DV)
0.1 miligram tembaga (4 peratus DV)
15.2 miligram magnesium (4 peratus DV)
0.1 miligram vitamin B6 (3 peratus DV)
0,5 miligram besi (3 peratus DV)
17.9 miligram kalsium (2 peratus DV)

8 Kebaikan Cherries

1. Menggalakkan Penurunan Berat Badan
Dalam satu kajian 2009 yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Makanan, tikus yang menerima seluruh serbuk ceri selama 90 hari, dicampur ke dalam diet lemak yang tinggi, tidak mendapat sebanyak berat badan atau naik sebanyak lemak badan  tikus yang tidak menerima ceri. Pengambilan ceri tart dikaitkan dengan kepekatan lemak dikurangkan dalam darah, peratusan jisim lemak dan berat lemak di bahagian abdomen.

Darah tikus ‘menunjukkan tahap yang jauh lebih rendah daripada keradangan, yang telah dikaitkan dengan penyakit seperti penyakit jantung dan kencing manis. Dengan memakan jus ceri, atau suplemen ceri, anda mengurangkan keradangan dan lipid dalam darah, yang membawa kepada keadaan jantung dan berat badan.

2. Menigkatkan Kesihatan Jantung
Kajian yang dilakukan di University of Michigan menunjukkan bahawa ceri memberi manfaat kepada kardiovaskular dan boleh mengurangkan risiko strok. Kajian ini menunjukkan bahawa ceri mengaktifkan isoforms PPAR (peroksisom proliferator mengaktifkan reseptor) dalam tisu badan. PPARs mengawal gen yang terlibat dalam metabolisme lemak dan glukosa, dan apabila diubahsuai mereka boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Terdapat ubat-ubatan yang ditetapkan yang melakukan perkara yang sama, tetapi mereka akan mengakibati kesan sampingan yang serius seperti serangan jantung dan strok.

3. Tinggi Sumber Antioksidan
Antosianin dan cyanidin adalah dua komponen ceri yang menyediakan antioksidan yang kuat, menjadikan ceri makanan yang tinggi antioksidan; sebenarnya, kajian yang diterbitkan dalam Journal of Natural Products mendapati bahawa nthocyanins dan cyanidin diasingkan daripada ceri, ianya membuktikan ianya berfungsi sebagai anti-radang adalah lebih baik daripada aspirin.

Antosianin dari ceri masam telah terbukti bukan sahaja mempunyai antioksidan yang kuat dan aktiviti anti-radang, tetapi untuk menghalang perkembangan tumor dalam tikus dan pertumbuhan garisan sel kanser kolon manusia. Badan menggunakan antioksidan untuk mencegah dirinya daripada kerosakan yang disebabkan oleh oksigen, yang memainkan peranan utama dalam penyakit hari ini dan telah dikaitkan dengan masalah kesihatan seperti kanser, serta penyakit jantung dan demensia.

Salah satu manfaat ceri adalah mereka memerangi radikal bebas yang merosakkan mata. Degenerasi makula dan glaukoma adalah disebabkan oleh radikal bebas dan tekanan oksidatif. Degenerasi makula adalah kehilangan penglihatan disebabkan oleh umur  dan penglihatan kabur yang berkaitan dengan kerosakan kepada makula, atau pusat mata; lama kelamaan ia boleh menjejaskan keupayaan seseorang untuk membaca dan melaksanakan banyak tugas-tugas sehari-hari. Glaukoma adalah disebabkan oleh pembentukan cecair dalam mata yang meletakkan tekanan ke atas saraf optik, retina dan kanta; tekanan tetap boleh merosakkan mata jika tidak dirawat. Ceri berfungsi sebagai rawatan semulajadi untuk degenerasi makula dan rawatan semulajadi untuk glaukoma kerana antioksidan yang kuat yang membantu mencegah kerosakan mata.

4. Merawat Gout
Gout adalah menyakitkan, seperti artritis terutamanya melanda ibu jari kaki. Ibu jari kaki menjadi kaku, radang dan menyakitkan akibat asid urik yang berlebihan yang membawa kepada kristal ditubuhkan pada sendi. Tahap asid urik yang tinggi dipanggil hyperuricemia, dan sakit itu datang dari tindak balas anti-radang semulajadi badan untuk kristal. Tahap asid urik yang tinggi boleh membawa kepada isu-isu kesihatan yang lebih serius, seperti kencing manis, penyakit buah pinggang dan penyakit jantung.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Arthritis & Rheumatism dinilai 633 individu yang mempunyai gout yang dirawat dengan ekstrak ceri dalam tempoh dua hari. Ini rawatan ceri dikaitkan dengan risiko 35 peratus lebih rendah daripada serangan gout. Apabila pengambilan ceri telah digabungkan dengan penggunaan allopurinol, ubat yang ditetapkan untuk gout dan batu karang, risiko serangan gout adalah 75 peratus lebih rendah. Jadi, anda mungkin mahu menambah ceri untuk diet gout anda untuk bantuan segera.

5. Mengurangkan Keradangan
Ceri adalah salah satu makanan anti-radang teratas. Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Antarabangsa Pemakanan Sukan menilai keupayaan ceri ‘untuk mengurangkan kerosakan otot dan kesakitan semasa senaman berat. Dalam kajian itu, 54 pelari sihat berlari purata 16 batu dalam tempoh 24 jam. Peserta minum botol 355-mililiter jus ceri atau minuman ceri plasebo dua kali sehari selama tujuh hari sebelum acara itu dan pada hari perlumbaan.

Walaupun kedua-dua kumpulan melaporkan sakit peningkatan selepas perlumbaan, kumpulan jus ceri melaporkan peningkatan ketara lebih kecil dalam kesakitan berbanding dengan kumpulan plasebo. Ini dikatakan kerana sifat-sifat anti-radang ceri tart; kesakitan otot selepas jangka telah dikurangkan kerana ceri dapat mengurangkan keradangan.

Satu lagi kajian yang disiarkan dalam Jurnal Pemakanan dinilai 10 wanita yang sihat berumur 22-40. Wanita dimakan dua hidangan ceri manis selepas berpuasa semalaman. Darah dan air kencing sampel yang diambil sebelum dan selepas dos ceri menunjukkan bahawa ceri menurun keradangan, laluan radang menghalang dan merendahkan urate plasma, yang merupakan garam yang diperolehi daripada asid urik.

6. Tinggi Kalium

Secawan ceri memenuhi 9 peratus daripada nilai harian kalium yang disyorkan. Walaupun anda snek pada makanan kalium yang kaya ini lazat, anda memberi makan kepada badan anda mineral yang diperlukan untuk fungsi beberapa organ-organ, termasuk jantung, buah pinggang, otak dan tisu otot. Kalium mengurangkan risiko strok, mengurangkan tekanan darah tinggi dan tekanan darah tinggi, mengurangkan kekejangan otot, dan meningkatkan kekuatan otot.

7. Merawat Osteoarthritis
Paling biasa jenis artritis yang menjejaskan 33 juta orang dewasa Amerika adalah osteoartritis. Ia berlaku apabila tulang rawan di antara tulang dan sendi yang memakai ke bawah; ini membolehkan tulang gosok bersama-sama dan bukannya memberi mereka perlindungan dan kusyen tulang rawan.

Satu kajian yang dilakukan di Pusat Penyelidikan Osteoartritis dinilai 58 pesakit bukan kencing manis dengan osteoartritis yang minum dua perpuluhan lapan auns jus ceri setiap hari selama enam minggu. Hasil daripada kajian ini, Western Ontario Indeks Osteoarthritis McMaster (dikenali sebagai WOMAC) Skor menurun dengan ketara selepas rawatan jus ceri tart. skor kepekaan yang tinggi juga merosot selepas rawatan ceri – mencadangkan bahawa jus ceri tart disediakan melegakan gejala untuk pesakit dengan osteoartritis.

Kitaran 8. Bantuan dengan Tidu
Cheri mengandungi tahap fitokimia, termasuk melatonin, molekul yang penting dalam mengawal kitaran tidur-jaga kami. Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Eropah Pemakanan, 20 sukarelawan makan sama ada plasebo atau tart ceri jus pekat selama tujuh hari. Hasil daripada rawatan ini, jumlah kandungan melatonin telah dinaikkan dengan ketara dalam kumpulan jus ceri.

Melatonin adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pineal, kelenjar kecil di dalam otak; ia membantu tidur kawalan dan panggilan kitaran. Rawatan tart ceri juga membawa kepada peningkatan yang ketara dalam masa di atas katil, jumlah masa tidur dan kecekapan tidur. Data ini menunjukkan bahawa jus ceri atau makanan tambahan boleh memberi manfaat kepada corak tidur dan membantu orang yang tidur terganggu atau mereka yang tidak boleh tidur.

AAEAAQAAAAAAAAN8AAAAJDg5YzdjYWQ2LWI1NWEtNDYzMS05MzQ3LTkyZjA2ZDNlNDU5Nw

Purchase

Kelebihan “Cranberry” yang luar biasa
Adakah anda tahu bahawa cranberry mengandungi salah satu daripada kepekatan tertinggi antioksidan daripada mana-mana buah-buahan? Cranberries adalah antara buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan antioksidan, yang melindungi sel-sel kita daripada kerosakan radikal bebas mahupun di luar atau di dalam tubuh. Cranberries juga merupakan salah satu alternatif yang sihat bagi senarai pemakanan saya kerana banyak sebab, termasuk keupayaan mereka untuk mengurangkan keradangan badan-lebar, meningkatkan imuniti, dan banyak lagi.

Pelbagai pelawan antioksidan yang boleh didapati di dalam cranberry. Ia merupakan salah satu buah yang terletak pada tempat yang tertinggi dalam katogori buah-buhan yang mempunyai penawar sebagai antioksidan. Termasuklah strawberi, bayam, brokoli, dan anggur merah. Cranberries, yang dijual segar, beku, dan kering, biasanya digunakan dalam produk seperti jus, sos, jeli, barang-barang bakar, dan teh.

Penyelidik percaya bahawa cranberry mengandungi bahan yang menghalang bakteria jangkitan yang menyebabkan daripada melekat pada dinding saluran kencing, dan mereka juga merupakan sumber yang mempunyai pelbagai vitamin dan nutrien penting, termasuk vitamin C, mangan (manganese), dan serat. Seperti yang anda lihat, manfaat kesihatan cranberry adalah yang luar biasa!

Fakta Pemakanan Cranberry;

Secara relatif, cranberry mendapati koleksi yang mengagumkan bagi fitonutrien, semua untuk jumlah yang rendah kalori dan gula, dan juga hampir tiada lemak atau sodium. Banyak fitonutrien ini menawarkan anti-oksidan, anti-radang, dan manfaat kesihatan anti-kanser.

Cranberries Mengandungi:

Skor yang sangat tinggi bagi “kapasiti antioksidan”, malah ia dapat menewaskan  “superfoods”lain seperti beribiru dan strawberi dari segi jumlah antioksidan tertentu seperti sejenis proantosianidin
Hanya 46 kalori setiap cawan buah segar
Elektrolit yang seimbang termasuk potassium dan sodium
Skor yang rendah pada indeks glasimik

Satu hidangan satu cawan cranberry menyediakan peratusan berikut daripada nilai harian:

– 24% Vitamin C
– 18% serat pemakanan
– 20% mangan
– 8% daripada Vitamin E (Alpha Tokoferol)
– 7% tembaga
– 6% daripada Vitamin K
6% asid Pantothenic

Bersama-sama dengan jumlah vitamin dan mineral yang mengagumkan, cranberry juga menegah satu tahap fitonutrien. Sebahagian daripada fitonutrien yang paling berkuasa dan antioksidan dalam cranberry termasuk:

Antosianin – Ini kelas antioksidan yang terdapat dalam cranberry mempunyai keupayaan untuk memusnahkan radikal bebas di dalam badan dan dalam bidang perubatan telah menunjukkan manfaat menggalakkan penurunan berat badan, menurunkan kolesterol dan melawan kanser payudara.

Quercetin – Mungkin fitonutrien yang paling berkuasa dalam cranberry, quercetin yang tinggi anti-radang dan telah terbukti berkesan dalam mengurangkan alahan, memperbaiki sakit sendi dan mengurangkan keradangan dinding arteri.

Asid benzoik – Mempunyai ciri-ciri antiseptik yang kuat dan merupakan sebatian utama dalam cranberry yang mengurangkan risiko jangkitan dan boleh membunuh bakteria jahat secara semulajadi merawat UTI, jangkitan pundi kencing dan juga jerawat.

Epicatechins – Adakah kelas fitonutrien juga terdapat dalam teh hijau dan anggur merah. The epicatechins dalam cranberry telah terbukti untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, kanser dan penyakit alzheimer.

6 Faedah Cranberry Terbukti

Bersedia untuk mengetahui lebih lanjut mengenai buah-buahan super ini? Terdapat 6 manfaat yang teratas cranberry menurut penyelidikan perubatan dan kemudian kita akan membincangkan bagaimana untuk menggunakan cranberry untuk mengambil kesihatan anda ke tahap seterusnya!

1. Mencegah dan Merawat Jangkitan Saluran Kencing

Cranberry dikenali oleh majoriti atas sebab bantuan pencegahan atau rawatan kencing Jangkitan Saluran (UTI). UTI dikenali kira-kira lima puluh kali lebih biasa di kalangan wanita berbanding lelaki kerana lokasi pada uretra wanita, boleh memberi kesan kepada mana-mana bahagian saluran kencing, tetapi berlaku paling kerap dalam pundi kencing (cystitis).

Setiap tahun ia dianggarkan bahawa terdapat lebih 15 juta jangkitan saluran kencing di Amerika Syarikat sahaja. Jangkitan ini menghasilkan gejala yang kerap, segera, atau menyakitkan apabila
membuang air kecil, dan kadang-kadang sakit di bahagian perut atau terdapat kesan darah dalam air kencing. Kebanyakan UTI adalah disebabkan oleh bakteria berbahaya yang dipanggil Escherichia coli (atau E. coli). Cranberries faedah adalah disebabkan oleh sebatian yang seolah-olah untuk membantu menjaga bakteria tertentu (seperti E. coli) daripada melekat pada dinding saluran kencing.

Syor pencegahan tradisional untuk membantu mencegah UTI daripada membentuk adalah untuk minum 1-2 gelas kranberi yang 100% tulen, tanpa gula atau jus kranberi ringan manis sehari. Kajian membuktikan bahawa wanita yang minum jus kranberi kerap mungkin mengalami jangkitan saluran kencing gejala yang lebih sedikit.

Antibiotik adalah sangat berkesan dalam mencegah dan merawat jangkitan ini, tetapi kesan sampingan antibiotics- termasuk rintangan antibiotik, jangkitan yis, masalah pencernaan, dan lebih- sering menghalang ramai wanita daripada mengambil mereka.

Di Amerika Syarikat, antibiotik untuk jangkitan saluran kencing dianggap membentuk 15% daripada semua antibiotik yang ditetapkan setiap tahun. Terdapat bukti bahawa memakan terlalu banyak dos antibiotik boleh membawa kepada masalah kesihatan, bernasib baiklah kerana ubat semulajadi seperti penggunaan cranberry, telah menjadi alternatif yang popular dan berkesan.

Beberapa penyelidik percaya bahawa antioksidan yang tertentu dalam cranberry menukar bakteria sehingga mereka tidak boleh melekat pada saluran kencing; lain berfikir bahawa cranberry mewujudkan lapisan licin pada dinding saluran kencing yang menghalang E. coli daripada melekat. Terdapat satu kajian bahawa seorang wanita yang mempunyai sejarah jangkitan saluran kencing yang disebabkan oleh bakteria E. coli.

Wanita yang minum sebanyak 1.7 auns kranberi-lingonberry jus pekat setiap hari selama enam bulan dapat mengurangkan risiko mereka daripada mendapat UTI sebanyak 20%, berbanding dengan wanita yang tidak menggunakan sebarang campur tangan. Dalam kajian yang lain, orang dewasa yang lebih tua yang memakan produk kranberi, kira-kira separuh daripada mereke mungkin mempunyai bakteria dan sel-sel darah putih dalam air kencing mereka, tanda jangkitan saluran kencing.

Kajian yang ketiga melibatkan dua puluh wanita UTI memakan satu hidangan cranberry manis dan kering setiap hari selama dua minggu. Hampir lebih daripada 1 1/2 orang pesakit tidak mengalami UTI dalam masa 6 bulan sahaja dengan pengambilan kranberi kering dan kranberi manis dan min peratus UTI telah menurun dengan ketara dalam tempoh 6 bulan. Kajian ini menunjukkan kesan yang baik dari pengambilan SDC untuk mengurangkan bilangan UTI pada wanita terdedah

Baru-baru ini apabila pengulas berbanding jus kranberi, kapsul, atau tablet dengan plasebo atau air untuk mencegah UTI dalam pelbagai populasi, keputusan menunjukkan bahawa dalam tempoh dua belas bulan, produk kranberi dapat mengurangkan insiden keseluruhan UTI sebanyak 35%, dan di kalangan wanita yang masih lagi mengharungi dengan UTI, cranberry berjaya mengurangkan kadar tahunan jangkitan baru sebanyak 39%

2. Mengurangkan Keradangan

Keradangan adalah penyebab atas segala penyakit biasa yang dapat dilihat dalam negara maju termasuklah penyakit jantung, penyakit auto-imun, kanser, kencing manis, dan banyak lagi. makanan anti-radang seperti cranberry dapat membantu secara memerangi keradangan secara semua jadi atas sebab antioksidan yang terdapat di dalam kranberi.

Antioksidan terdapat dalam makanan yang mempunyai pewarna semula jadi, seperti warna merah gelap pada cranberry atau warna biru/ungu yang kaya pada bluberi. Semua beri dapat membantu untuk melawan radikal bebas kerana ia dikenali dengan antioksidan yang tinggi, tetapi cranberry terbukti menjadi salah satu sumber terbaik di muka bumi.

Keradangan berlaku apabila sistem imun badan berfungsi pada overdrive, berusaha keras untuk membersihkan badan daripada toksin yang datang dari diet yang tidak sihat, pencemaran, dan banyak lagi. Radikal bebas, yang mungkin bunyi seperti satu konsep yang asing dan mengelirukan, pada dasarnya hasil sampingan semula jadi yang badan kita mencipta daripada melakukan aktiviti harian.

Semua orang menghasilkan radikal bebas, tetapi apabila dibiarkan tidak terkawal, mereka akan berkembang dan boleh menyebabkan kerosakan kepada DNA, membran sel dan enzim. Kerap makan pelbagai keseluruhan makanan, makan makanan anti-radang adalah dikaitkan dengan kurang nya risiko kanser, fungsi otak yang lebih baik, tahap kolesterol dan trigliserida sihat, Tambahan pula ia dapat mengurangkan insiden diabetes dan penyakit auto-imun seperti arthritis.

3. Mencegah Kanser

Penyelidikan telah membuktikan bahawa bahan-bahan pencegahan kanser dijumpai di dalam cranberry sangat membantu dalam mencegah kanser payudara, kolon, paru-paru dan prostat.
Ini adalah kerana cranberry dapat membantu perkembangan tumor perlahan (4, 5). Dengan lokasi yang unik terhadap nutrien antioksidan dan anti-radang, cranberry terletak pada kedudukan yang baik bagi membantu mengurangkan risiko beberapa jenis kanser.

Antioksidan adalah penting untuk mengoptimumkan kesihatan dengan memerangi radikal bebas yang boleh merosakkan struktur sel, dan juga DNA.

Bukti yang berkembang daripada pelbagai kajian menunjukkan bahawa kandungan yang tinggi flavonoid antioksidan yang terdapat dalam cranberry dan beri biru mempunyai keupayaan untuk membantu penyakit yang berkaitan dengan usia-henti daripada membangun, terima kasih kepada keupayaan mereka yang menghadkan tekanan oksidatif.

Ini adalah penting kerana, banyak orang sering mengalami tahap stres oksidatif yang tinggi dari keradangan yang berterusan menyebabkan diet yang lemah, tekanan mental dan persekitaran yang tidak sihat.

4. Meningkatkan Fungsi Imunisasi

Menurut beberapa kajian, ekstrak kranberi, yang seolah-olah sama dengan makan keseluruhan. Contohnya cranberry mentah, dapat meningkatkan pelbagai aspek fungsi imun, dan ia juga dapat mengurangkan kekerapan gejala sejuk dan selesema.

Adanya tahap yang tinggi proanthocyanidins bahan tertentu (PAC) yang terdapat dalam cranberry yang dapat membantu fungsi imun badan untuk menangkis penyakit dan penyakit.

Proanthocyanidins merujuk kepada kelas yang lebih besar polifenol, yang biasa terdapat dalam buah beri dan buah-buahan keseluruhan lain dan jus. Polifenol yang berkuasa ini dapat memupuk lapisan usus, di mana majoriti besar sistem imun sebenarnya terletak.

Jadinya buah ini unik adalah sebab gabungan tertentu tiga nutrien antioksidan yang terdapat dalam cranberry iaitu- resveratrol, piceatannol dan pterostilbene. Beberapa kajian mendapati bahawa terdapat satu sinergi unik antara pelawan-nutrien penyakit yang dijumpai di dalam cranberry. Fitonutrien dalam kranberi menyediakan faedah antioksidan yang maksimum hanya apabila digunakan dalam kombinasi dengan satu sama lain, dan juga hanya apabila dimakan bersama nutrien antioksidan konvensional yang juga hadir dalam cranberry, seperti mangan dan vitamin C.

Apabila proses yang mengganggu gabungan antioksidan ini, kesihatan yang manfaat daripada cranberry menurun; oleh itu, cranberry adalah yang paling bermanfaat secara keseluruhan dan juga bentuk semula jadi, mahupun dalam ekstrak berkualiti yang sangat tinggi. Ini adalah kerana gabungan unik dan semula jadi antioksidan kranberi telah menyediakan kita manfaat kesihatan yang terbaik.

5. Faedah “Digestive Tract”/Sistem Penghadaman

Cranberries dipercayai mempunyai pembersihan, anti-cirit-birit, anti-septik, dan sifat-sifat detoksifikasi diuretik. Mereka membantu badan untuk menghapuskan toksin dan membina, serta mereka membantu dalam melegakan pengekalan air dan kembung.

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa manfaat kranberi dapat membantu mengoptimumkan keseimbangan bakteria di seluruh saluran penghadaman kita, yang bertindak sama seperti bagaimana probiotik dijumpai di dalam Kombucha, kefir, yogurt untuk mewujudkan persekitaran yang sihat “flora usus”.

Kebaikan kepada kesihatan penghadaman terdapat daripada cranberry tidak dapat dinafikan kerana keupayaan buah dapat mengimbangi bakteria di dalam badan, mengurangkan berbahaya “buruk” bakteria dan memudahkan pertumbuhan “baik” bakteria yang berfaedah. Ini bukan sahaja melegakan gejala seperti sembelit, cirit-birit, dan asid perut, tetapi ia juga membantu untuk meningkatkan imuniti dan penyerapan nutrien, kerana dinding usus  yang sihat adalah penting bagi kedua-dua fungsi ini.

6. Penyakit Jantung Menyembuhkan

Manfaat kardiovaskular daripada cranberry adalah dari kesan gabungan antioksidan dan fitonutrien anti-radang. Kajian yang melibatkan peserta yang memakan pengambilan makanan biasa cranberry, iaitu kira-kira satu cawan sehari, menunjukkan bahawa cranberry boleh mencegah pencetusan dua enyzmes yang penting dalam perkembangan penyakit jantung. Cranberry juga dapat membuktikan untuk menghalang pengaktifan enzim ini dengan menyekat aktiviti pro-radang molekul yang dipanggil sebagai tumor nekrosis faktor alfa (TNF-alpha).

Manfaat antioksidan cranberry telah dikaitkan dengan penurunan risiko yang mempunyai pelbagai penanda penyakit jantung, termasuk tekanan darah tinggi dan paras kolesterol yang tidak sihat.

Cranberries adalah salah satu cara semula jadi untuk membantu mengurangkan risiko serangan jantung atau strok kerana mereka dapat mengembangkan saluran darah, mengurangkan keradangan, dan meningkatkan aliran darah anda.

Ekstrak kranberi dapat membantu mencegah penyempitan saluran darah yang berlebihan, yang boleh membawa kepada serangan jantung atau lain-lain bentuk penyakit jantung. Berbanding dengan banyak tekanan darah atau ubat-ubatan jantung yang boleh menyebabkan komplikasi pada sesetengah orang, cranberry adalah hampir bebas daripada sebarang kesan sampingan yang berisiko.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa pesakit yang mengambil ekstrak kranberi atau memakan makanan keseluruhan, cranberry yang segar mengalami pengembangan yang positif pada saluran darah dan peningkatan aliran darah, dan kesan positif dapat dilihat dalam kedua-dua tekanan darah sistolik dan diastolik.

Mereka juga adalah sumber yang sangat baik bagi tekanan darah yang rendah vitamin C, yang mengandungi 18% daripada nilai harian anda dalam hanya satu cawan. Menurut kajian terbaru, memakan cranberry boleh menurunkan kedua-dua sistolik dan tekanan darah diastolik sebanyak 3 mata, menyebabkan penyumbangan kepada sistem kardiovaskular yang lebih sihat dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok

Banyak kajian baru-baru ini telah menunjukkan bahawa cranberry keseluruhan digunakan dalam bentuk pemakanan, jika dibandingkan dengan ekstrak cranberry yang telah disucikan yang berada dalam bentuk cecair atau kering, ia lebih baik untuk melindungi sistem kardiovaskular kita dan hati kita. Ini juga adalah salah satu lagi sebab untuk membeli cranberry segar dan menggunakannya dalam pelbagai resipi yang anda buat sendiri.

AAEAAQAAAAAAAAN8AAAAJDg5YzdjYWQ2LWI1NWEtNDYzMS05MzQ3LTkyZjA2ZDNlNDU5Nw

Purchase

Digunakan untuk aktiviti antioksidan di mana ianya mampu mengurangkan kolesterol, memperbaiki penglihatan, meningkatkan sistem imun, meningkatkan kesihatan jantung dan untuk batuk, selesema, jangkitan bakteria dan virus dan tonsillitis. jus elderberry telah digunakan untuk merawat wabak selesema di Panama pada tahun 1995.

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Penyelidikan Perubatan Antarabangsa ia telah mendapati bahawa apabila satu kumpulan orang yang mengidap influenza diberi 15ml elderberry empat kali sehari selama lima hari mereka pulih lebih cepat dan mengalami gejala selesema kurang teruk berbanding kumpulan plasebo.

Dalam kajian yang lain daripada London yang diketuai oleh Retroscreen Virologi pada tahun 2009, elderberry juga didapati berkesan dalam memerangi selesema, kali ini ia adalah selesema babi ditakuti atau H1N1. Sekali lagi tempoh dan keterukan gejala-gejala selesema telah dikurangkan.

Apakah Elderberry?

Pokok elderberry telah wujud selama beribu-ribu tahun. Pokok ini penuh misteri, tahyul, dan kuasa penyembuhan ajaib ini telah lama menjadi sumber banyak meningkatan tahap kesihatan seseorang. Dari meningkatkan kecantikan  kulit orang Mesir untuk melawan kanser dan membantu di pusat-pusat pemulihan Israel faedah kesihatan yang berkaitan dengan elderberry biasa adalah luas.

Ini asli pokok ke Eropah tumbuh kepada kira-kira dua puluh lima kaki tinggi manakala puncak rakan sejawatannya dari Amerika pada sekitar sepuluh kaki. Kedua-dua jenis mengeluarkan bunga, buah, dan juga kulit kayu yang digunakan dalam penyembuhan tradisional rakyat. Tetapi hari ini elderberry adalah disedari oleh kedua-dua bidang perubatan dan saintifik untuk ciri-ciri perubatan.

Faedah Kesihatan Elderberry

Elderberry mempunyai sejarah dari pelbagai budaya yang kaya, yang sudah lama mengetahui manfaat perubatan.  Sains hari ini sedang mencari bukti untuk menyokong teori manfaat kesihatan.

 • Sistem Imun Booster
 • memperbaiki penglihatan
 • Melawan jangkitan termasuk influenza, herpes, jangkitan virus, jangkitan bakteria
 • merendahkan kolesterol
 • Meningkatkan kesihatan jantung
 • Melawan batuk dan selsema
 • Melindungi daripada kerosakan sel
 • Menghalang jangkitan yis
 • melawan demam hay
 • Membantu masalah asma
 • memperelokkan kulit
 • mengatasi masalah ekzema

Banyak teori tentang manfaat daripada keupayaan elderberry untuk mengimbangi dan meningkatkan sistem imun. Apabila tubuh seseorang dan sistem imun seimbang, badan dapat menggunakan pertahanan semulajadinya  untuk melawan jangkitan dalam apa jua bentuk dan kekal sihat.

Zaman sekarang,  kita makan makanan yang diproses, terdedah kepada pencemaran dari segala jenis, mengalami tekanan yang tinggi, dan meningkatkan toksin dan ini membebankan sistem imun kita dimana ianya adalah salah satu sistem badan yang paling terjejas.

Jika kita berjaya mengimbangkan sistem imun kita semua secara semula jadi, banyak isu-isu kesihatan yang lain akan secara ‘ajaib’ hilang.

Bagaimana Elderberry Mengoptimakan Kesihatan

Berkenaan dengan kesihatan kita, sains secara logik memahami ‘keajaiban’ ini yang dikenali sebagai “perubatan biasa bagi manusia. Apa yang sains dedahkan adalah aktiviti antioksidan elderberries yang menjadikan ia sangat perlu untuk badan.

Dalam elderberries tentunya kaya dengan fitokimia yang dikenali sebagai flavonoid. Jenis flavonoid yang elderberry kandungi adalah antosianin. Elderberry adalah sumber yang paling banyak dengan antosianin.

Antosianin ini bertindak sebagai booster sistem imun yang melindungi sel-sel dan menjaga tubuh daripada bahaya. Menurut penyelidikan oleh Dr. Rechkemmer, presiden Institut Penyelidikan Persekutuan Jerman untuk Pemakanan dan Makanan, pigmen ungu-hitam elderberry yang mengandungi antosianin menggalakkan penghasilan cytokines.

Cytokines adalah sebagai utusan protein badan yang mengekalkan sistem imun yang sihat, seimbang, dan kuat. Protein yang kecil ini adalah penting untuk sistem imun untuk berfungsi dengan baik dan melindungi tubuh daripada bahaya. Cytokines dihantar oleh badan apabila sistem imun menghadapi masalah.

AAEAAQAAAAAAAAN8AAAAJDg5YzdjYWQ2LWI1NWEtNDYzMS05MzQ3LTkyZjA2ZDNlNDU5Nw We love simply red drink Purchase

Anggur adalah salah satu daripada buah-buahan yang paling popular di Amerika Syarikat, tetapi ramai orang mengabaikan untuk makan apa yang mungkin ciri paling berkhasiat – biji anggur.  Biji anggur kaya dengan antioksidan yang kuat dan mempunyai komponen tumbuhan semula jadi yang dipanggil oligomeric proanthocyanidin complexes (OPCs).

OPC adalah yang paling terkenal dengan antioksidan, yang bermakna, sekurang-kurangnya, biji anggur boleh membantu untuk memusnahkan radikal bebas di dalam badan anda, yang seterusnya boleh membantu anda mengelakkan penuaan awal dan penyakit kronik tertentu.

Walau bagaimanapun, OPC juga menunjukkan pelbagai manfaat bagi badan kita, yang mungkin menjelaskan mengapa ekstrak biji anggur dapat membantu banyak masalah kesihatan yang berbeza.

Menurut Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) Pusat Kebangsaan Pelengkap dan Integrative Health (NCCIH):

“Hari ini, ekstrak biji anggur digunakan sebagai remedi tradisional untuk masalah yang berkaitan dengan jantung dan saluran darah, seperti aterosklerosis (pengerasan arteri), tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan peredaran darah yang lemah …

… Masalah yang berkaitan dengan diabetes, seperti saraf dan kerosakan mata; masalah penglihatan, seperti degenerasi makula (yang boleh menyebabkan buta); bengkak selepas kecederaan atau pembedahan; pencegahan kanser; dan penyembuhan luka.”

OPC Jadikan Grape Seed Extract Superstar Kesihatan

OPC yang terdapat pada biji anggur, berkaitan dengan resveratrol kompaun (terdapat dalam kulit anggur). Menurut jurnal Alternative Medicine Kajian itu, OPC bukan sahaja mempunyai antioksidan tetapi juga:

 • antibakteria
 • Antiviral
 • Anti-karsinogenik
 • Anti-radang
 • tindakan vasodilatory
 • anti-alergi

Di samping itu, the jurnal melapurkan bahawa OPC “menghalang pengoksidaan lipid, pengagregatan platelet, kapilari kebolehtelapan dan kerapuhan, dan menjejaskan sistem enzim … Berdasarkan kepada penemuan dilaporkan, OPC mungkin komponen yang berguna dalam rawatan beberapa masalah kesihatan. ”

OPC juga boleh memainkan peranan dalam pencegahan kanser. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Prostat mendapati OPC membantu menghentikan penyebaran sel-sel kanser prostat dan juga menyebabkan apoptosis (kematian sel) di kalangan kanser prostat cells, menurut University of Maryland Medical Center:

“Kajian mendapati bahawa ekstrak biji anggur boleh menghalang pertumbuhan kanser payudara, perut, kolon, prostat, dan sel-sel kanser paru-paru dalam tiub ujian.

Antioksidan, seperti yang terdapat dalam ekstrak biji anggur, boleh membantu mengurangkan risiko mendapat kanser. Ekstrak biji anggur juga boleh membantu mencegah kerosakan kepada sel-sel hati manusia yang disebabkan oleh ubat-ubatan kemoterapi. ”

Ekstrak biji anggur juga mengandungi paras sebatian (dimers procyanidin) yang bertindak sebagai aromatase inhibitor. Ini mungkin satu lagi cara biji anggur boleh membantu mencegah dan merawat kanser, kanser payudara khusus bergantung kepada hormon.

Aromatase, enzim, menukarkan androgen kepada estrogen dan dinyatakan pada tahap yang lebih tinggi dalam tisu kanser payudara berbanding tissues yang normal

Kebanyakan kes kanser payudara yang didorong oleh estrogen, itulah sebabnya beberapa ubat kemoterapi berfungsi dengan menghalang aktiviti aromatase. Ekstrak biji anggur boleh memberi kesan yang sama secara semula jadi.

Seed Grape untuk Kesihatan Jantung, Kulit dan Otak

Dengan bertambah banyak kajian mengenai biji anggur, semakin ia menjadi jelas ianya ada banyak manfaat kesihatan. Biji anggur telah didapati untuk meningkatkan fleksibiliti sendi, saluran darah dan tisu badan seperti jantung anda, misalnya.

Biji anggur juga membantu meningkatkan peredaran darah dengan menguatkan kapilari, arteri dan vena.

Manfaat kesihatan tambahan termasuk :

Tekanan darah tinggi

 • Antioksidan, termasuk flavonoid, asid linoleik, dan procyanidins fenolik, dalam ekstrak biji anggur membantu melindungi saluran darah anda daripada kerosakan, yang boleh membantu mencegah tekanan darah tinggi.
 • Ekstrak biji anggur sebelum ini telah didapati untuk membantu mengembangkan saluran darah dan untuk menurunkan tekanan darah pada orang dengan sindrom metabolik (kebanyakan daripada mereka juga mempunyai prehypertension).
 • Satu lagi kajian mendapati bahawa minuman ekstrak biji anggur meningkat tekanan darah pada orang dengan pra-hipertensi, manakala dos tunggal ekstrak biji anggur meningkat tekanan darah hipertensi tikus.

Kekurangan vena kronik

 • The OPCs dalam ekstrak biji anggur boleh memberi manfaat kepada masalah ini. Kira-kira 80 peratus daripada mereka yang mengambil OPC mempunyai peningkatan dalam gejala selepas 10 hari pertama rawatan. Perasaan berat, gatal-gatal, dan sakit telah berkurangan dengan ketara.

Peningkatan Kekuatan Tulang

Ekstrak biji anggur telah ditunjukkan untuk meningkatkan pembentukan tulang dan kekuatan tulang haiwan.

Bengkak (edema)

Ekstrak biji anggur telah didapati menghalang bengkak kaki yang boleh berlaku semasa duduk berpanjangan. Menurut University of Maryland Medical Center, “Edema adalah perkara biasa selepas pembedahan kanser payudara, dan satu double-blind, plasebo terkawal kajian mendapati bahawa pesakit kanser payudara yang mengambil 600 mg ekstrak biji anggur setiap hari selepas pembedahan selama enam bulan edema dan kesakitan berkurangan, daripada mereka yang mengambil plasebo. Satu lagi kajian mendapati bahawa orang yang mengambil ekstrak biji anggur selepas mengalami kecederaan sukan mempunyai kurang bengkak daripada mereka yang mengambil plasebo. ”

Penurunan Kognitif

Kajian haiwan menunjukkan ekstrak biji anggur boleh membalikkan disfungsi hippocampal dalam otak dengan mengurangkan tekanan oksidatif dan memelihara function mitokondria. Ekstrak biji anggur juga boleh menjadi berguna sebagai agen pencegahan atau terapeutik bagi masalah Alzheimer.

Kesihatan Pergigian

Ekstrak biji berbentuk cairan, membantu masalah rongga dalam satu kajian makmal. Oleh kerana remineralization adalah satu rawatan yang berkesan yang boleh berhenti atau menterbalikkan kerosakan gigi pada peringkat awal, ekstrak biji anggur boleh memainkan peranan yang baik dalam kesihatan mulut.

diabetes

Ekstrak biji anggur  disertai bersama-sama dengan latihan senaman akan meningkat profil lipid, penurunan berat badan, tekanan darah dan lain-lain komplikasi kencing manis lebih baik daripada perubatan yang lain.

Menurut penyelidik, “Ini [ekstrak biji dan latihan senaman anggur] boleh membentuk suatu pendekatan terapeutik yang mudah dan murah untuk komplikasi kencing manis.”

Ekstrak biji anggur juga didapati memberi manfaat untuk:

 • Meningkatkan penglihatan malam
 • Melindungi kolagen dan elastin dalam kulit anda (untuk kesan anti-penuaan)
 • merawat buasir
 • Melindungi terhadap ketengikan oksidatif dan patogen bakteria

Bagi memudahkan semua yang ingin mengambil makanan kesihatan yang power ni, sila klik gambar di bawah.

 

AAEAAQAAAAAAAAN8AAAAJDg5YzdjYWQ2LWI1NWEtNDYzMS05MzQ3LTkyZjA2ZDNlNDU5Nw

Purchase

Apa yang membuatkan raspberi begitu menakjubkan? Ia bermula dengan fitokimia yang terdapat di dalam buah-buahan yang lazat, yang bertanggungjawab mwnjadikan warna gelap dalam raspberi. Fitokimia membekalkan fitonutrien yang berguna yang membuatkan raspberi sebagai pemakanan yang begitu bermanfaat. Mari kita lihat manfaat yang terdapat pada beri yang lazat ini.

Manfaat Raspberry Pemakanan

1. Penggalakkan Kesihatan Jantung

Kita tahu bahawa kebanyakan beri menyediakan manfaat yang begitu banyak, dan raspberi pula mempunyai manfaat yang tiada tandinganya. Malah, nutrisi raspberi dikenali sebagai pemakanan yang dapat meningkatkan kesihatan jantung.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Laporan saintifik telah dijalankan untuk mengkaji tindak balas imun dan keberkesanan bagi mengurangkan penyakit kronik raspberi merah. Hasil kajian menunjukkan bahawa antosianin yang terdapat dalam raspberi menyediakan faedah anti-radang yang dapat membantu jantung. Khususnya, kajian ini menunjukkan bahawa raspberi mempunyai kecekapan yang tertinggi untuk melepaskan oksida nitrik, yang dapat membantu meningkatkan aliran darah.

Selain itu, polifenol dalam raspberi menunjukkan kesan yang baik bagi orang-orang yang mempunyai penyakit arteri periferal, penyempitan arteri periferal ke kaki, perut, lengan dan kepala. Nutrisi raspberi juga dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung koronari serta menyihatkan rangsangan jantung secara keseluruhan.
2. Bantuan dengan Berat Badan

Raspberi mungkin dapat membantu anda untuk mengurangkan berat badan kerana ia mengandungi fitonutrien yang menakjubkan, iaitu kuasa pemakanan kecilan yang dapat membantu meningkatkan metabolisme.

Keton raspberi adalah sebatian fenolik semulajadi dan nutrien tertentu yang dikenali sebagai rheosmin, yang bertanggungjawab sebagai manfaat yang hebat ini. Tambahan pula, kajian menunjukkan bahawa berat badan melalui pengumpulan lemak dapat dikurangkan dan bukti menunjukkan bahawa rawatan dengan raspberi juga dapat mengurangkan saiz sel-sel lemak.

Dalam satu kajian tertentu yang dijalankan oleh Pusat Gunaan Sains Kesihatan di Ohio, 70 peserta yang berbadan besar yang sihat, dipilih secara terbuka untuk eksperimen “double-blind” yang dijalankan dengan mengambil suplemen seperti keton raspberi, kafein, capsaicin, bawang putih, halia dan citrus aurantium atau plasebo. Selepas lapan minggu pengambilan suplemen, latihan senaman dan pengambilan diet kalori terhad dilakukan, mereka yang mengambil menyaksikan perubahan dalam lilitan pinggul, pinggang lilitan dan komposisi badan.

Mereka yang mengambil plasebo juga mengalami penurunan berat badan, tetapi kumpulan yang mengambil campuran keton raspberi memperoleh keputusan yang lebih baik.
3. Dapat membantu menguruskan penyakit diabetes

Raspberi adalah sangat rendah pada kedudukan indeks glisemik sebagai 3 dalam beban glisemik. Rendah glisemik makanan seperti raspberi, mempunyai sedikit impak kepada gula dalam darah, akhirnya membantu menstabilkan. Secara keseluruhan, ia membuatkan ini rendah gula dan tinggi serat makanan pilihan tempat yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam mana-mana pelan diet kencing manis.
4. Sebagai Anti Kanser

Raspberi hitam mempunyai beberapa ciri yang kuat yang dapat membantu pencegahan kanser. Raspberi menawarkan tahap asid ellagic yang tinggi. Selain itu, terdapat juga sebatian semula jadi yang dikenali sebagai “tannin” yang terdapat di dalam raspberi, strawberi dan juga walnut. Kajian makmal yang dikaji oleh Pusat Kanser Memorial Sloan Kettering menunjukkan bahawa asid ellagic mungkin boleh membantu untuk mencegah kanser. Kajian menunjukkan bahawa asid ellagic yang telah digunakan sebelum dan semasa pendedahan kepada karsinogen penyebab kanser dibangunkan tumor hati yang kurang daripada diet tanpa asid elagik. Keputusan yang sama ditunjukkan dengan kanser paru-paru.

Satu lagi kajian yang dijalankan di Pusat Kanser Komprehensif Ohio State University menunjukkan bahawa antosianin dalam raspberi hitam dapat mengurangkan tumor. Diet yang mengandungi beku-kering raspberi hitam ditindas perkembangan tumor dalam esofagus mata pelajaran yang dikaji, dan keputusan menunjukkan bahawa antosianin mungkin mempunyai ciri-chemopreventive.

Kajian-kajian ini menunjukkan bahawa raspberi adalah antara makanan yang melawan kanser yang paling berkesan.
5. Melegakan kesakitan “Athritis”

Raspberi mempunyai ciri-ciri anti-radang yang luar biasa yang boleh mengurangkan gejala artritis. Itulah sebabnya raspberi menjadi tambahan yang baik untuk mana-mana pelan arthritis diet.

Satu kajian yang dijalankan oleh Jabatan Bioperubatan dan Farmaseutikal Sains di Universiti College Rhode Island Farmasi dan juga telak disiarkan dalam Jurnal Pertanian dan Kimia Makanan, mendedahkan bahawa buah raspberry dan raspberry ekstrak merah, yang mengandungi polyphenols, antosianin dan ellagitannins, dengan syarat ciri-ciri anti-radang melindungi tulang rawan dalam subjek dengan arthritis – mungkin kerana terdapat penurunan dalam degradasi protein, proteoglikan dan jenis II kolagen. Subjek yang dirawat mempunyai kadar kejadian yang lebih rendah dan mengurangkan tahap artritis berbanding untuk mengawal subjek. Terdapat cara kurang keradangan, pembentukan pannus, kerosakan tulang rawan, dan penyerapan semula tulang.

Ini menunjukkan bahawa polifenol raspberry merah boleh membantu mengurangkan gejala dan keterukan arthritis, yang tidak menghairankan. Tambahan pula, raspberi adalah makanan anti-radang yang kuat.

6. Menentang penuaan

Antioksidan yang cukup luar biasa dalam pemakanan raspberry boleh membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan dengan memerangi radikal bebas yang terdapat di seluruh badan. Raspberi mengandungi vitamin yang terkenal kuat C serta karotenoid antioksidan dan quercetin.

Raspberi telah dinilai sebagai buah yang tinggi dengan antioksidan pada skala “The ORAC”, juga meletakkan mereka pada tahap yang sama dengan blueberry, yang juga terkenal dengan antioksidannya. Dengan semua antioksidan ini, menghasilkan kulit yang baik.

Selain itu, Vitamin C biasanya didapati pada tahap yang tinggi pada kulit, tetapi penuaan menyebabkan penurunan dalam kandungan vitamin C dalam kedua-dua epidermis dan dermis. Pendedahan berlebihan kepada cahaya UV atau bahan pencemar, seperti asap rokok, boleh juga menyebabkan tahap kandungan vitamin C yang lebih rendah di dalam epidermis. Oleh itu, makan vitamin C raspberi-kaya boleh memberikan kulit yang sentiasa nampak segar dan muda.

Fakta Pemakanan Raspberry

Raspberi menjalankan perlumbaan cukup dekat dengan blueberry yang merupakan kuasa yang padat dengan nutrien dan tinggi antioksidan!

Satu cawan raspberi mentah mengandungi kira-kira:

– 64 kalori
– 14.7 gram karbohidrat
– 1.5 gram protein
– lemak 0.8 gram
– serat 8 gram
– 32.2 miligram vitamin C (54 peratus DV)
– 0.8 miligram mangan (41 peratus DV)
– 9.6 mikrogram vitamin K (12 peratus DV)
– 27.1 miligram magnesium (7 peratus DV)
– 25.8 mikrogram folat (6 peratus DV)
– 0.1 miligram tembaga (6 peratus DV)
– 1,1 miligram vitamin E (5 peratus DV)
– 0.8 besi miligram (5 peratus DV)
– 186 miligram kalium (5 peratus DV)
– 0.7 miligram niacin (4 peratus DV)
– 0.4 miligram asid Pantothenic (4 peratus DV)
– 35.7 miligram fosforus (4 peratus DV)AAEAAQAAAAAAAAN8AAAAJDg5YzdjYWQ2LWI1NWEtNDYzMS05MzQ3LTkyZjA2ZDNlNDU5Nw

Purchase

Kebaikan Strawberry

Strawberi adalah salah satu jenis buah-buahan yang paling disukai kerana rasanya yang manis tetapi bukan itu sahaja mereka juga mempunyai jumlah manfaat kesihatan yang mungkin akan mengejutkan anda.

Kebanyakan faedah kesihatan yang dikaitkan dengan strawberi adalah disebabkan oleh kehadiran antioksidan anti-radang. Strawberi mengandungi anti-penuaan, antioksidan, flavonoid yang dipanggil antosianin dan catechin yang telah dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit kronik termasuk kanser dan penyakit kardiovaskular.

Kajian juga mengaitkan penggunaan strawberi dengan kesihatan mata, kesihatan saraf, perlindungan terhadap kerosakan kulit, merendahkan keradangan, dan termasuk mengurangkan sakit arthritis, kerana kemampuan mereka untuk melawan kerosakan radikal bebas.
1. Kaya dengan Antioksidan

Menurut kajian yang dilakukan ke atas strawberi, ianya adalah sumber yang tinggi dengan perbagai antioksidan termasuk uteolin, asid Gallic, flavonols, quercetrin, dan lain-lain juga. Strawberi mengandungi dua daripada mikronutrien prinsip (vitamin) yang bertindak sebagai antioksidan dalam badan, vitamin A (dalam bentuk beta karotena yang merupakan pelopor kepada vitamin A) dan vitamin C (dalam bentuk asid askorbik).

Ini adalah salah satu daripada baris pertama pertahanan badan, mengurangkan kerosakan radikal bebas yang membawa kepada keradangan dan berlakunya penyakit kronik. Antioksidan “menderma” elektron kepada radikal bebas yang tidak stabil yang hilang elektron. Ini bermakna bahawa radikal bebas tidak pergi mencari untuk mengambil elektron dari sel-sel berdekatan yang sihat, yang kemudiannya akan dimusnahkan.

Antioksidan melambatkan berlakunya tekanan oksidatif daripada berlaku, yang bertanggungjawab untuk proses penuaan dan pembentukan kebanyakan penyakit termasuk kanser, penyakit jantung, kencing manis, dan gangguan neurologi. Walaupun radikal bebas terdapat di dalam semua orang dan adalah satu fenomena semula jadi, dengan memakan makanan seperti strawberi yang mengandungi antioksidan membantu untuk mengatasi kesan kerosakan tersebut, untuk mengurangkan keradangan, dan untuk melambatkan proses penuaan.

2. Pelingungan terhadap Kanser
Penyelidikan telah menunjukkan bahawa satu lagi manfaat strawberi  adalah keupayaan untuk melawan kanser. sebatian dalam strawberi telah menunjukkan aktiviti anti kanser dalam beberapa sistem eksperimen yang berbeza. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa manfaat strawberi termasuk keupayaan untuk menyekat permulaan pembentukan sel kanser (dipanggil karsinogenesis) dan menyekat perkembangan dan percambahan tumor kanser.

Dalam kajian terkawal, keputusan menunjukkan bahawa apabila peserta diberi ekstrak strawberi mengandungi antioksidan antosianin, sel-sel kanser hati manusia adalah ketara menghalang berbanding dengan yang tidak menerima ekstrak. Penggunaan Berry juga dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk payudara, kolon, prostat, dan kanser kulit.

3. Mempertahankan Penyakit Jantung Terhadap
Antioksidan terdapat pada Strawberry membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dengan menghalang  pengoksidaan LDL-kolesterol yang “buruk”, mengehadkan plak dalam arteri, meningkatkan fungsi saluran darah dan tekanan darah, dan mengurangkan kecenderungan pembekuan darah berbahaya yang terbentuk di dalam saluran darah (dipanggil trombosis ). Tambahan pula, ekstrak strawberi telah ditunjukkan untuk mengurangkan keradangan dalam badan, yang merupakan salah satu punca utama penyakit jantung.

antioksidan Strawberry melawan proses pengoksidaan terlalu, yang sangat penting kerana kerosakan oksidatif telah dikaitkan dengan peningkatan risiko mengalami serangan jantung, strok, atau lain-lain bentuk penyakit jantung koronari. (7)

Dalam kajian yang melibatkan strawberi pemakanan, penyelidik juga mendapati bahawa bagi orang yang mengikuti diet yang bertujuan untuk mencegah atau menterbalikkan penyakit jantung dan dengan menambah strawberi dan buah-buahan lain mempunyai manfaat tambahan kepada diet yang mana akan tampak lebih menarik, sedap.

4. Melindungi Kulit Dari Rosak dan Penuaan kulit
Sebagai akibat daripada diet yang kurang mengandungi nutrien, pendedahan kepada cahaya matahari, dan toksin di sepersekitaran, kulit mengalami foto-penuaan, keradangan, dan mungkin menunjukkan tanda-tanda disfungsi imun, jerawat dan gangguan kulit yang lain.

Nasib baik, penyelidik pemakanan membuktikan pengambilan makanan yang kaya dengan nutrien akan merangsang kesihatan kulit. Kajian menunjukkan bahawa makanan tumbuhan tertentu terbukti sangat bermanfaat untuk keadaan kulit yang optimum, termasuk makanan yang tinggi antioksidan seperti strawberi.

Salah satu makanan yang terbaik untuk kesihatan kulit termasuk strawberi dan beri lain. Berries mengandungi antioksidan seperti vitamin A dan vitamin C yang dikaitkan dengan peningkatan penghidratan kepada kulit, pengeluaran sebum, mengurangkan kedutan dan perubahan warna pada kulit, yang mana secara tidak langsung mengurangkan risiko kanser kulit, dan keanjalan.

Tahap tinggi vitamin C, adalah  salah satu manfaat terbesar strawberi, ia mempunyai manfaat tambahan yang menggalakkan sintesis kolagen, foto-perlindungan daripada ultraungu A dan B, mencerahkan hyper-pigmentasi dan meningkatkan pelbagai ruam radang yang boleh muncul pada kulit juga.

5. Menyihatkan Otak & Mencegah Penyakit Neurodegenerative
Satu lagi faedah strawberi adalah ianya kaya dengan strawberi dan beri lain mungkin mempunyai potensi untuk melindungi penuaan di dalam otak. Beri adalah tinggi dengan flavonoid, terutamanya anthocyanidins, yang dikenali boleh meningkatkan kognisi di otak.

Didapati juga melalui penyelidikan bahawa pengambilan jangka panjang beri dan flavonoid dengan kadar yang lebih perlahan,  bertanggung jawab penurunan kognitif di kalangan orang dewasa yang lebih tua, dan kadar  kerosakan pengoksidaan yang perlahan di dalam otak.

Atas sebab ini, profesional kesihatan mengesyorkan bahawa agar kita mengambil beri dalam diet mereka sekerap mungkin kerana kemampuan mereka untuk mempertahankan terhadap tekanan oksidatif dan keradangan di dalam otak, kehilangan ingatan, dan penyakit seperti Alzheimer dan demensia.

6. Membantu Detoksifikasi
Ramai orang di negara-negara maju didedahkan dengan makanan segera, yang malangnya selalunya penuh dengan pelbagai bentuk gula, lemak halus, bahan-bahan tiruan, dan toksin yang menyukarkan sistem penghadaman.

Pemakanan Strawberry menyahtoksin badan dengan membantu untuk memulihkan kesihatan saluran penghadaman, menggalakkan kekerapan pencernaan, dan memberikan antioksidan anti-radang.

Strawberi menyediakan antioksidan vitamin A dan vitamin C yang merupakan amat penting bagi detoksifikasi, di samping serat pemakanan. Antioksidan sangat diperlukan semasa proses detox tubuh untuk meneutralkan dan menghapuskan toksin yang menyebabkan kerosakan yang berlebihan oleh radikal bebas, keradangan, dan gangguan pencernaan.

Dan serat dari strawberi boleh membantu untuk menjaga sistem pencernaan dalam keadaan sihat dengan mencegah sembelit, mengimbangi tahap pH usus, dan mengurangkan keradangan dalam usus yang boleh menyebabkan sindrom usus bocor dan masalah pencernaan yang lain. Setiap hidangan satu cawan strawberi segar menyediakan 3 gram serat, iaitu kira-kira 10% daripada keperluan harian anda.

7. Tinggi di Manganese
Satu cawan strawberi menyediakan 29% manganese harian anda. Manganese diperlukan bagi kesihatan  sistem dan otak saraf  yang sempurna dan membantu mencegah gangguan neurologi seperti penyakit dan epilepsi Parkinson menurut satu kajian. Ia juga adalah mineral yang diperlukan bagi pembentukan tulang, tisu penghubung, untuk membuat pembekuan darah, dan untuk menghasilkan hormon seks yang cukup.

8. Penting utk Kesihatan Wanita Hamil
Strawberi adalah sumber yang banyak folat, membekalkan kira-kira 9% daripada keperluan harian anda dengan setiap satu cawan buah segar. Folate adalah sejenis vitamin B yang membantu perkembangan tisu , sel-sel untuk berfungsi dengan baik, dan adalah penting untuk kehamilan yang sihat. Memakan atau mengambil jumlah folat yang betul sebelum dan semasa kehamilan membantu mencegah kecacatan kelahiran, termasuk spina bifida. Folat juga membantu mencegah anemia.

AAEAAQAAAAAAAAN8AAAAJDg5YzdjYWQ2LWI1NWEtNDYzMS05MzQ3LTkyZjA2ZDNlNDU5Nw

Purchase

Kebaikan Aloe Vera

Aloe Vera digunakan dalam perubatan tradisional India untuk sembelit, penyakit kulit, jangkitan cacing, jangkitan dan sebagai penawar semula jadi untuk sakit perut. Dalam perubatan Cina, ia sering disyorkan dalam rawatan penyakit kulat, dan di dunia Barat, ia telah diguna secara luas dalam industri kosmetik, farmaseutikal dan makanan. Malah, pembuatan ekstrak Aloe Vera adalah salah satu industri botani terbesar di dunia.

Apakah Kelebihan dan Manfaat Aloe Vera

 • Aloe vera menghasilkan dua bahan yang digunakan untuk perubatan:
 • Aloe Gel diperolehi dari sel-sel didalam daunnya
 • Getah Aloe yang diperolehi dari sel-sel di bawah kulit daunnya.

Kebanyakan orang menggunakan gel aloe vera sebagai ubat untuk masalah kulit, termasuk kebakaran kulit, selaran matahari, radang dingin (frost bite), psoriasis dan kudis, tetapi terdapat pelbagai manfaat aloe vera lain. Aloe gel digunakan untukmerawat osteoarthritis , penyakit usus, demam, gatal-gatal dan keradangan. Getah aloe digunakan sebagai penawar semula jadi untuk asma,kemurungan, sembelit, ulser perut dan kencing manis.

Fakta Aloe Vera

Aloe vera adalah salah satu daripada kira-kira 420 spesies genus Aloe. Nama botani aloe vera adalah Aloe barbadensis miller, dan ia tergolong dalam keluarga Liliaceae. Ia adalah satu tumbuhan yang tahan lama, xerophytik, loji berair yang berwarna hijau dan mempunyai segi tiga, daun berisi dengan tepi yang bergerigi. Aloe vera dipercayai berasal dari Sudan, dan ia kemudiannya diperkenalkan di kawasan Mediterranean dan kebanyakan kawasan panas yang lain di dunia, termasuk Afrika, Asia, India, Eropah dan Amerika.

Aloe gel adalah jelas, bahan seperti jeli yang terdapat dalam bahagian dalam daun tumbuhan aloe. Aloe lateks pula terletak dibawah daun aloe yang berwarna kuning. Sesetengah produk aloe vera diperbuat daripada daunnya yang dihancurkan keseluruhan, jadi ia mengandungi kedua-dua bahan iaitu aloe gel dan aloe getah

Aloe vera dianggap sebagai yang paling aktif secara biologi diantara spesies Aloe yang lain. Lebih daripada 75 komponen yang aktif telah dikenal pasti didalam aloe vera, termasuk vitamin, mineral, saccharides, asid amino, anthraquinones, enzim, lignin, saponin dan asid salisilik. Ia menyediakan 20 daripada 22 keperluan asid amino bagi badan manusia dan lapan daripada lapan asid amino penting.

Aloe vera mengandungi banyak vitamin dan mineral penting untuk pertumbuhan dan fungsi semua sistem badan. Berikut adalah penjelasan yang mudah dari komponen aktif Aloe vera:

Aloe vera mengandungi vitamin antioksidan A, C dan E – plus vitamin B12, asid folik dan choline.
Ia mengandungi lapan enzim, termasuk aliiase, phosphatase alkali, amilase, bradykinase, carboxypeptidase, catalase, selulase, lipase dan peroxidase.
Mineral seperti kalsium, tembaga, selenium, kromium, mangan, magnesium, kalium, sodium dan zink terdapat di dalam aloe vera.
Ia menyediakan 12 anthraquinones – atau sebatian yang dikenali sebagai julap. Antaranya ialah aloin dan emodin, yang bertindak sebagai analgesik, antibakteria dan antiviral.
Empat asid lemak yang ada, termasuk kolesterol, campesterol, beta-sisosterol dan lupeol – semua memberikan hasil anti-radang.

KEBAIKAN ALOE VERA

 • Melegakan Ruam dan kegatalan kulit
  Terdapat pelbagai laporan yang telah dilihat yang melaporkan peranan aloe vera dalam rawatan kulit dan penyembuhan luka, termasuk rawatan psoriasis, dermatitis, mukositis oral, luka-luka pembedahan. Kajian pertama yang telah dilakukan pada tahun 1935, Aloe vera ekstrak dilaporkan memberi kelegaan yang cepat daripada gatal-gatal.
 • Kajian pada 1996 yang dilakukan di Jabatan Fisiologi Klinikal di Sweden yang membabitkan 60 pesakit yang menghidapi psoriasis kronik yang mengambil bahagian dalam rawak, double-blind, percubaan dikawal Aloe vera atau plasebo krim. Kadar penawar dalam kumpulan aloe vera adalah 83 peratus. Berbanding hanya 7 peratus dalam kumpulan plasebo, dan tidak ada berulang dilaporkan pada 12 bulan susulan.

Pada tahun 2009, kajian telah membuat kesimpulan secara sistematik bahawa 40 kajian yang melibatkan penggunaan aloe vera untuk tujuan dermatologi. Keputusannya menunjukkan bahawa pentadbiran lisan aloe vera pada tikus berfungsi dengan berkesan untuk menyembuhkan luka, boleh mengurangkan bilangan dan saiz papiloma (ketumbuhan kecil pada kulit), dan mengurangkan kejadian tumor sebanyak lebih daripada 90 peratus dalam hati, limpa dan sumsum tulang. Kajian itu juga menunjukkan bahawa aloe vera berkesan merawat genital herpes, psoriasis, dermatitis, radang dingin, terbakar dan keradangan. Ia boleh digunakan dengan selamat sebagai anti-kulat dan anti mikrob.

Merawat kulit Terbakar

Aloe vera gel mempunyai kesan perlindungan terhadap kerosakan radiasi kepada kulit. Dengan ancaman peperangan nuklear sentiasa menjulang, kerajaan AS menjalankan kajian ke atas keupayaan aloe vera untuk merawat luka terbakar haba dan radiasi dengan tujuan untuk memperkenalkan penggunaannya ke dalam tentera.

Pada tahun 1959, Pentadbiran Makanan dan Dadah AS meluluskan penggunaan aloe vera sebagai ubat “over-the-counter” untuk penyembuhan luka terbakar pada kulit. Apabila gel aloe vera digunakan pada luka bakar, ia menghalang penindasan yang disebabkan oleh UV supaya kawasan boleh sembuh pada kadar yang lebih cepat.

Menyembuhkan luka

Apabila gel aloe vera digunakan untuk sakit sejuk beberapa kali sehari, ia memudahkan ketidakselesaan dan membantu mempercepatkan proses penyembuhan. Ia juga adalah selamat apabila dimakan melalui mulut, sehingga tidak perlu bimbang tentang menelan rawatan semulajadi ini. Aloe vera mempunyai ciri-ciri anti-virus dan anti-radang yang mempercepatkan penyembuhan dan mengurangkan kesakitan yang dikaitkan dengan kudis sejuk – atau mana-mana luka pada mulut.

Asid amino dan vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6 dan vitamin C juga amat membantu. Salah satu faedah B6 vitamin, sebagai contoh, adalah ia bertindak sebagai rawatan sakit semula jadi dan mewujudkan antibodi yang sistem imun kita menggunakannya untuk melindungi kita.

Merawat Sembelit

Penggunaan getah aloe vera sebagai julap telah dikaji, lateks mengandungi anthraquinones memberi kekuatan julap yang meningkatkan kandungan air usus, merangsang rembesan mukus dan meningkatkan peristalsis usus, kontraksi yang memecahkan makanan dan campuran chyme itu.

Secara rawak percubaan yang dikawal daripada 28 orang dewasa yang sihat, getah aloe dilaporkan mempunyai kesan julap berbanding dengan plasebo yang lebih kuat daripada perangsang julap fenoftalein – membuat ubat aloe vera melegakan sembelit semulajadi.
Membantu dengan Penghadaman
Kerana komponen anti-radang dan julap, manfaat lain aloe vera adalah keupayaan untuk membantu dengan penghadaman. Jus Aloe vera membantu pencernaan, menormalkan asid / alkali dan keseimbangan pH, mengurangkan pembentukan yis, menggalakkan bakteria pencernaan dan regularizes pemprosesan usus.

Satu kajian yang dilaporkan dalam Jurnal Penyelidikan dalam Sains Perubatan mendapati bahawa 30 mililiter jus aloe vera, dua kali sehari dapat mengurangkan tahap ke tidak selesaan kepada 33 pesakit yang mengalami sindrom usus terganggu. Kembung perut juga dapat diturunkan kepada pesakit, tetapi najis konsisten, mendesak dan kekerapan kekal yang sama. Walaupun kajian menunjukkan bahawa aloe vera boleh memberi manfaat kepada orang-orang dengan IBS, lebih banyak data yang diperlukan untuk membuat kesimpulan bahawa ia boleh digunakan sebagai rawatan yang berkesan.

Satu lagi kajian dari Avicenna Jurnal Phytomedicine diuji aloe vera pada sekumpulan tikus dengan masalah gastrousus. Tahap asid gastrik telah menurun dengan ketara pada tikus yang dirawat dengan mengunakan gel aloe vera. Kajian ini juga mengukur sambungan gut-otak dan melaporkan data kepada kandungan air yang terdapat dalam otak tikus dengan rawatan aloe vera. Kandungan air dalam tikus yang dirawat telah dikurangkan, yang menunjukkan bahawa otak mempengaruhi usus dan masalah gastrousus.

Meningkatkan Sistem Imun
Enzim di dalam aloe vera memecahkan protein yang kita makan kepada asid amino dan menjadikan enzim ke dalam bahan api untuk setiap sel dalam badan, yang membolehkan sel-sel untuk berfungsi dengan betul. “The bradykinase” dalam aloe vera merangsang sistem imun dan membunuh jangkitan. Zink juga merupakan komponen penting dalam aloe vera – menjadikannya satu sumber untuk memerangi kekurangan zink – kerana ia adalah penting untuk mengekalkan fungsi imun.

Ia membantu kita menghindari penyakit, membunuh bakteria dan melindungi fungsi membran sel kita. Zink juga komponen struktur utama untuk membunuh reseptor hormon dan protein yang menyumbang kepada kesihatan kita, mood seimbang dan fungsi imun.

Laporan 2014 menunjukkan bahawa aloe vera sedang dikaji untuk kegunaannya dalam bidang pergigian, ini adalah kerana ia telah terbukti menjadi kilang antiseptik, anti-radang, anti-virus dan anti-kulat, dan ia sangat baik dalam membina sistem imun tanpa menyebabkan reaksi alahan atau kesan sampingan. Ia semakin popular kerana ia adalah benar-benar semula jadi dan ia sedang digelar tumbuhan ajaib.

MENYEDIAKAN ANTIOKSIDAN DAN MENGURANGKAN KERADANGAN
Kita tahu bahawa keradangan adalah punca kebanyakan penyakit. Aloe vera menyediakan vitamin dan mineral dengan quantiti yang menakjubkan. kerana itu ia membantu mengurangkan keradangan dan melawan kerosakan radikal bebas.

Vitamin A, misalnya, memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan penglihatan, fungsi saraf dan kulit yang sihat kerana ia adalah antioksidan yang mengurangkan keradangan. Vitamin C adalah satu lagi komponen penting yang terdapat dalam aloe vera, ia melindungi tubuh daripada penyakit kardiovaskular, masalah kesihatan pranatal, penyakit mata dan kedutan kulit. manfaat Vitamin E termasuk menjadi antioksidan yang kuat yang mengurangkan kerosakan radikal bebas, melawan radang dan membantu secara semulajadi melambatkan penuaan sel-sel.

Ciri-ciri antioksidan juga membantu apabila anda terdedah kepada asap rokok atau sinar UV dari cahaya matahari – mereka melindungi kulit daripada kanser kulit dan melawan keradangan kulit selepas pendedahan kepada matahari. Aloe vera juga boleh secara semula jadi merawat jerawat dan ekzema kerana ia membantu proses penyembuhan pada kulit. Bradykinase, turut hadir dalam aloe vera, membantu mengurangkan keradangan yang berlebihan apabila digunakan pada kulit.

Mencegah Kencing Manis
Dalam dua ujian klinikal yang berkaitan, 72 wanita yang mempunyai kencing manis tanpa terapi dadah telah diberi satu sudu besar gel aloe vera atau plasebo selama enam minggu. glukosa darah dan paras trigliserida serum telah menurun dengan ketara dengan rawatan aloe vera. Dalam percubaan kedua, kesan gel aloe vera atau plasebo dalam kombinasi dengan glibenclamide, ubat antidiabetik yang biasa diberikan, telah disiasat; ini juga, menyebabkan pengurangan ketara dalam kepekatan darah glukos dan trigliserid.

Sejarah ALOE VERA & Fakta Menarik
Pada tahun 1820 Aloe vera secara rasmi disenaraikan sebagai pencahar dan pelindung kulit oleh farmakope AS dan telah secara klinikal yang digunakan pada tahun 1930-an untuk merawat luka terbakar radioterapi kepada kulit dan mukus membran. Pada tahun 2004, nilai industri aloe vera dianggarkan $ 125,000,000 bagi kos bahan aloe mentah, dan $ 110.000.000.000 untuk produk aloe.

Hari ini, syarikat-syarikat kosmetik biasa menambah sap atau derivatif lain dari aloe vera untuk produk, seperti solek, sabun, pelindung matahari, kemenyan, krim pencukur, syampu, tisu dan pelembap. Komersial, aloe vera digunakan sebagai bahan dalam yogurt, minuman dan pencuci mulut. Ekstrak aloe vera digunakan sebagai bahan pengawet makanan segar dan pemuliharaan sumber air di ladang-ladang kecil.

AAEAAQAAAAAAAAN8AAAAJDg5YzdjYWQ2LWI1NWEtNDYzMS05MzQ3LTkyZjA2ZDNlNDU5Nw

Purchase